Son mesaj - Görüntülenemiyor
Yaygaları görmek için üye olmalısınız.

gfxgfx
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
gfxgfx
gfxgfx
Anka küllerinden doğuyor, bu uyanışa herkes tanıklık edecek ve bu sadece yolun başı dostlar, hepiniz tekrar hoşgeldiniz...
gfxgfx
gfx
Ana SayfaYardımAraTakvimGiriş YapKayıt
gfx
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.       « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Yazdır
Gönderen Konu: Epic vs Level 1 :D  (Okunma Sayısı 829 defa)
Jander Sunstar
Administrator
Sr. Member

Saygınlık: +0/-0

Anka BKFT Başkanı

Üyelik Bilgileri
Epic vs Level 1 :D
« : 24 Ekim 2008, 23:00:54 »

Oyunlarda nasıl karakterler oynamayı ya da oynatmayı seversiniz diye bir sorayım, bakalım neler çıkacak.
Yani epic karakterlerle oynamak(veya böyle bir oyunda Gm olmak) mı daha çok hoşunuza gider yoksa kullandığınız sistemin standart başlangıcına uygun bir karakter(örn: Dnd'de lvl 1 bir karakter açarak başlamak) mi?

"Bang!"
Shax
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
Ynt: Epic vs Level 1 :D
« Yanıtla #1 : 24 Ekim 2008, 23:12:13 »

Acikcasi oyuncu isem ikiside olur,ikisininde zevki ayri ama tabi Ooz denilen bi arkadasimiz vardi yaklasik 2 gun boyunca uzerinde ugrastigim bir karakteri lvl 1 de oyun basladiktan sonra 10 dakika icinde hunharca oldurmesi hic hos bisey degil....ama DM olacak olursam DnD gibi lvl 1 den baslatan bir sistem sececegimi sanmiyorum.Bu demek degilki oyuncularin epic basliyacagi anlamina da gelmiyor Kahkaha
charon
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : 25 Ekim 2008, 10:30:47 »

Ben dnd oynamayalı yıllar oldu o yüzden WoD üzerinden yanıtlayacağım. O dünyada da yeni olmanın tadı ayrı, insan herşeyi yeniden tecrübe ediyor dünyayı yeni gözlerle görüyor. Örn: vampire senaryolarının en çok sevdiğim kısmı embrace ve sonrasındaki etkileri kısmı Gülümseme Sanırım o yüzden lvl1 konseptini tercih ederdim. Hem FRP de amaç birşeyler öğrenmek değil mi zaten :? Sırıtan

Yo, ho, haul together,hoist the colors high. Heave ho, thieves and, beggars, never shall we die.
occultsearcher
Administrator
Sr. Member

Tembel YK Üyesi

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : 25 Ekim 2008, 20:07:21 »

Bu soruya verebileceğim tek yanıt: Değişir.

Şöyle ki:
Senaryo ve oyun başlangıç karakterlerini1 oynamayı gerektiriyorsa, elbette ki o. Zira bazı oyunların tadı ancak başlangıç karakterleriyle çıkar. Ölmenin daha kolay olduğu, karakterlerin ellerinden her işin gelmediği seviyeler (daha uygun bir kelimenin noksanlığından ötürü) bazı oyun janrlarını yaratmak için daha uygundur. Örneğin korku ve yaşarkalma cinsi oyunlarda bu tarz karakterler daha uygun olacaklardır. Neticede hangi korku oyunu, karakterlerden biri tek başına on zombi öldürebiliyorsa yeterince korkutucu olur ki? (atmosferik korku öğeleri konu dışı bırakılmıştır)
Ama bazı durumlarda da oyuncular senaryo gereği görmüş geçirmiş karakterleri oynamak durumundadırlar. Neticede kırk savaş atlatmış bir savaşçıyı "Level 1 Fighter" şeklinde ifade ederseniz, bu oyunun gerçekçiliğini yamultur. Ki ayrıca bazı senaryolar yapıları gereği başlangıç karakterini kaldıramazlar. Kaldırırlar da, karakterler ölür. Ve biliyoruz ki TPK2 dediğimiz hadise genel olarak kimsenin hoşuna gitmez (zaman zaman GMlerin hoşuna gidebilir tabii).

"Çok kıvırdın, hangisini oynamayı daha çok seversin" diye soracak olursanız, "ikisini de severim hocam" derim. Zira oyunda karakterlerin kabiliyet kapasitelerinden ziyade oyunun dengesi daha önemlidir. Oyuncular karakterlerinin dünya içinde çok güçsüz ya da senaryo içinde çok güçlü hissetmedikleri sürece (amaç bunlar değilse, elbette) bir sorun yoktur bence. İki tür karakteri oynamak da farklı bir tattır. Dolayısıyla, evet, ikisi de. Gülümseme

Dipnotlar
1 - Level 1'den daha açık bir tanımlama, sonuçta onlarca "seviye" mantığına sahip olmayan oyun var.
2 - TPK: Total Party Kill: Tüm oyuncu karakterlerinin ölmesi hali.

Ludo ergo sum...
Hecate
Full Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : 25 Ekim 2008, 22:10:26 »

occult konuştuktan sonra bize laf düşmez ama:) çok aşına olmadıgım bir settingde tabikü de başlangıç tercih ederken oyun sistemine alıştığım gm lerin ve/veya oyuncuların yüksek seviylerini tercih ederim özetle "nobody knows it why "

Komşusu maymunken evrim geçiren bizden değildir.
Shax
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : 26 Ekim 2008, 01:51:52 »

Benim aklima genelde sole bi sorun takiliyor; mesela lvl 1 baslayan bir partinin karsilasacagi fix dusmanlar ya goblinler ya da bahcivan falan olacaktir. Tabi bu oyunu oynatan DM cani degilse. (Ama bir yerde de cani olmak gerekiyor o ayri Dil çıkaran) Adam o bolge icinde gitti goblin kesti mesela fakat bu adam lvl 10 oldugu zamanda ayni mekanda karsisina goblin degilde devler falan cikmaya basliyor...Benim ilk oynadigim oyunlardaki DM aynen bu sahneyi yasatmisti bize...Yani biz lvl 10 olana kadar goblinler ordan goc etmis sonra devler orayi evimiz diye belirlemis...Demek istedigim su eger DMnin dunya uzerindeki arazi mantigi dar ise lvl 1 baslamak ilk oyuncular icin husranla sonuclanabiliyor. Bence oyuncular epik baslatilcaksa yada lvl 1 baslatilcaksa bile dunya sabit olmali...Biz o ormana her gidisimizde goblin gormeliyiz gibi Gülümseme DnD iste bu olaylarda biraz sacmaliyor...Yani hangimiz sehre 2 gunluk mesefade encounter zarini 99 atan bir DM nin "Hook Horror" isimli cr si 5 yazan ama normalde 8 e denk gelen yaratigi cikarmadigini gorduk? Bu olay bizzat oynadigim bi oyunda yasandi,sonuc= TPK....Üzgün Dolayisiyla ben epic laralterden yanayim ama iki kilic darbesiyle olebilecek bir karakter olsun istiyorum.
occultsearcher
Administrator
Sr. Member

Tembel YK Üyesi

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : 26 Ekim 2008, 02:11:36 »

Şimdi efendim D&D'yi her ne kadar çok sevmesem de canavar çeşitliliği bakımından hakkını teslim etmek lazım. Örneğin CR'i azami 1 olan yaratıklara bakacak olursak:
Gibi bir tablo çıkıyor karşımıza. (Özellikle spoiler içine aldım, zira uzun sürüyor). Görüldüğü üzere kaç çeşit seçenek var koyulabilecek. Dolayısıyla "ya goblin, ya bahçıvan" kısmına katıl(a)mıyorum.
Geçelim belli (ve dar) bir bölgede geçen seferlere1. Normalde bir bölgede hem goblinler hem devler yaşıyor olabilir. Böyle bir durumda level 1'ken karakterler devlerden sakınacak ("anaaam, dev geliyo, kaç kaç kaç") ve goblinlerle uğraşacaklardır. Level 10 olunduğundaysa (goblinler sandığımız kadar salak olmadıklarından) bu tecrübeli partiden sakınacaklardır. Ha, başka şekillerde, hikayenin içine örülerek goblin-dev geçişi yapılamaz mı? Yapılır. Devler bir bölgeye herhangi bir sebeple göçerse, ihtimalle goblinler o bölgeden tırıs tırıs kaçacaklardır. Dolayısıyla geçmiş oturtulursa bunda bir sakınca olacağını varsaymıyorum.
Bir de ben ilke olarak rastlantısal karşılaşma2 çok seven bir insan değilim. Dolayısıyla RK tablosunda hook horror çıktı diye koymam. Ha, yapanlar var mı? Var. O da onların oyun tercihi. Neticede bu oyunu oynamanın sabit ve doğru bir yöntemi yok. OYler bazı şeyleri iyi kurgulayamadığından oluşan hadiseler oyunun suçu değil. Sistem ne olursa olsun bir alet kutusudur neticede. O alet kutusuyla ne yapılabiliyorsa onu yaparsın. Tabii elbette her aletle her şey yapılmaz. Örneğin marangozların alet çantasıyla musluk tamir edemezsiniz. İstenilen oyun cinsine uygun sistem seçme de burada ortaya çıkar.
Özünde D&D çok karanlık atmosfere sahip olabilecek bir oyun sunmaz. High Fantasy sunar. Bu yüzden de karakterler epikliğe yatkındır, bu sebeple iki kılıç yarasıyla ölmezler.
Konuyu çok dağıttım fakat hızla toparlıyorum: Oynamak istediğiniz oyun/karakter cinsine göre bir sistem/kurulum seçmek en mantıklısıdır.
Çok farklı yerlere gelmiş gibi görünsem de istenilen karakter cinsleriyle, seçilmesi gereken oyun cinslerinin alakasına dikkat çekmeye çalışmam gibi bir durum söz konusu.
Bir de biraz uzun tuttum sanırım. Okuduğunuz için teşekkürler.

Dipnotlar
1 - Sefer: Campaign. Yani birbirleriyle bağlantısı bulunan ve belli bir grup maceracının başından geçen maceralar ve olaylar dizisi.
2 - Rastlantısal Karşılaşma: Random Encounter. Kurguyu geliştirme amacı bulunmayan ve hazırlanılmamış, genellikle bir tablo aracılığıyla belirlenen karşılaşmalar.

Ludo ergo sum...
Shax
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : 26 Ekim 2008, 19:24:07 »

Occult dediklerine katiliyorum  dogru ama bunu yapabilen yada yapan bi DM ile tanismadim malesef Üzgün benim disaridan gozlemledigim sey insanlarin D&D sistemini alet olarak degil bir nevi kapan olarak kullandiklaridir...Iste o yuzden bizde son senelerde "yirtalim abi bu kalibi yetti ya" durumu icerisindeyiz. Malesef D&D DM leri ile cok aci tecrubelerim oldu belkide bu yuzden bu kadar nefret ediyorum,bize oynatilan bir oyunda aykiri bir hareket yapildiginda DM hemen kitabi acar ve "Bak abi kitapda ne diyo"...Iste bu yuzden D&D sistemindeki kitaplara karsi nefret beslemekteyim Gülümseme Bu tur bahsettigim DM turlerinden o kadar bunaldik ki hem D&D yi barindiran hem de (aslinda daha cok) DM nin hayal gucune yatkin oyunlar yaratmaya calistik,sanirim bu da senin tarifledigin gibi oluyor. Yani oyuncu oldugum donemlerde abartiya kacmayan hayal gucum dogrultusunda yaptigim haraketler malesef DM tarafindan "olmaz kitapda bole bisi yok abi bu hareketi yapamazsin" olarak karsilandi,aci bisey tabikide. Aslinda sanirim D&D combat sistemi ile ugrasmak istemeyen DM ler ile karsilastim desem daha dogru olur. Kulaga basit gelen "Abi adami tutup camdan disari aticam  olmadi cembe takicam" gibi bir cumle combat sistemi uzerinde DM icin bir ka. seyi hesaplamasi demek.Ama bunu soyledigimde "Ya abi elinde kilic var ne kasiyosun kilicla vur adama " gibi yanitlar alinca insan ister istemez soguyo...Canavar cesitliligi ile ilgili son bisey soyleyip bitirimek istiyorum. D&D sisteminde dedigin gibi canavar bollugu cok ama ornekde verdigim gibi dunyasi kucuk bir DM oynarken o canavari cikartabilecek ortam olmadigindan adam surekli ayni yaratiklari one surmek durumunda kaliyo,benim verdigin "goblin yada bahcivan" ornegi buradan gelmekte. Listeden bakiyor adam canavara "Hmm bu karli topraklarda yada yer altinda bulunur o zaman bunu gecelim" ee onu bunu gecince donup dolasip surekli ayni canavarlar uzerinden dondurmeye basliyo oyunu...Bu da oyuncuyu bir hayli bunaltiyor bence,ayni zamanda dovus esnasindaki tasvirleri koreltmis oluyor diye dusunuyorum  Gülümseme
« Son Düzenleme: 26 Ekim 2008, 19:28:01 Gönderen: Shax » Logged
Alferdes
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : 20 Kasım 2008, 20:30:38 »

açıkçası, karakterimin her anına şahit olmalıyım diye düşünmüyorum (d&diçin: ->hani level 1'i geçtim illa çocukluğundan başlayan insanlar var, aman aman). çok takıldığım bir durum değildir ne seviyeden başladığım. senaryoya uyarım.

bu arada, shax arkadaşımın söylediği gibi bir dm'e ayrı bir hınçla yaklaşırım, özellikle rakip olarak görürüm falan muhtemelen. oyuncunun hareketine karışmak kadar gıcık bir durum olamaz bence. bana açıkça saygı duymuyor demektir, ve ben de onun oyununa olan saygımı sorgularım o an.
Ao
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : 23 Mayıs 2009, 13:29:51 »

Aslında level 10 üstünü severim. Karekter o zaman tam kıvamına geliyor diye düşünüyorum. DM'le kavgalarım da o zaman başlıyor. Caster oynadığımdan büyü kavgası ediyoruz. (Pis Wizard oynarım Gülümseme ) Yok o componenti bulamadın yok o büyüyü ezberlemedin kitaba eklemedin hatırlamıosun gibi Kahkaha Ama senaryo 1 den alıp 15-20'lere götürecek kadar genişse tercihim level 1'dir.

Hell is my playground...
Sayfa: [1] Yazdır 
gfx  gfx
Gitmek istediğiniz yer:  
gfx gfx
Helios design by Bloc

MKPortal ©2003-2007 mkportal.it